IigeViigimaa.jpg

40 aastat hematoloogia arengut Eestis

15.10.2024

Eesti Hematoloogide Selts ja Põhja-Eesti Regionaalhaigla tähistasid hematoloogia kui eriala arendamise 40. aastapäeva konverentsiga. Konverents keskendus vereloomehaiguste tänapäevasele diagnostikale ja ravile praktilisel tasemel, mida võiks teada iga meditsiinitöötaja.

Konverentsil tegid hematoloogia arengust ja käesolevast ravikorraldusest ettekanded kõik Regionaalhaigla hematoloogid valdkondade kaupa. Käsitleti nii halvaloomuliste kui healoomuliste verehaiguste diagnostika ja raviga seonduvat, samuti rakuravi ja muud uut valdkonnas.

„Mul on hea meel, et kolleegid tegid niivõrd praktilise vaatega ja interaktiivsed ettekanded,“ ütles Regionaalhaigla hematoloogiakeskuse juhataja dr Iige Viigimaa ja lisas: „Oli väga sisukas päev ja saime oluliselt laiendada teadlikkust verehaiguste käsitlusest.“  Hematoloogia eriala aastapäevakonverentsil osales üle 160 meediku, osalejate seas olid arstid, õed, laborispetsialistid, bioanalüütikud, proviisorid, residendid kõikidest suurematest haiglatest. Esindatud oli 32 perearstikeskust.

Regionaalhaigla onkoloogia- ja hematoloogiakliiniku juhataja dr Helis Pokkeri sõnul on sellised koolitussündmused oluline osa multimodaalse vähiravikeskuse igapäevatööst. „Verehaiguste ravi – nagu kogu tänapäevane ravitöö – on eelkõige meeskonnatöö ja see meeskond on palju laiem haiglas töötavatest kolleegidest. Just seetõttu on taolised seminarid ülivajalikud,“ ütles dr Pokker. „Seejuures on rõõm koos kolleegidega teha ka tagasivaade senisele teekonnale ja koos tähistada olulisi töövõite.“

Enne 1984.a. raviti hematoloogilisi haiguseid sisehaiguste üksustes. Esimene spetsiaalselt hematoloogilistele patsientidele mõeldud osakond Eestis avati 1984. a. Tallinnas. Esimene osakonnajuhataja seal oli dr Luule-Ingrid Sepp, seejärel dr Gideon Haitov, seejärel aastatel 1992 kuni 2007 dr Mirja Varik, kes ühendab hematoloogilise ravi alguse tänapäevaga.

Regionaalhaigla hematoloogiakeskus kuulub onkoloogia- ja hematoloogiakliiniku koosseisu ning on üks kahest täiskasvanute hematoloogiaga tegelevast keskusest Eestis. Alates 2003. aastast asub keskus Regionaalhaigla Mustamäe meditsiinilinnakus, alates 2023. aasta algusest uusimas Y-korpuses.

 

Konverentsi raames toimus ka näitus ja jagati verehaigustega seotud infomaterjale ning see sai teoks ravimifirmade toetusel.