Helen_Ilumets.jpg

Ülemaailmne tromboosipäev juhib tähelepanu tromboosi sümptomitele ning nende äratundmisele

13.10.2024

13. oktoobril tähistatakse ülemaailmset tromboosipäeva, mille eesmärk on tõsta teadlikkust nii arteriaalsest kui venoossest tromboosist, nende riskiteguritest ja  põhjustest, ennetamise võimalustest, tromboosi sümptomitest ning tõenduspõhisest ravist. 

Ülemaailmse tromboosipäeva puhul olete oodatud, esmaspäeval, 14. oktoobril, kell 10.00-12.00 Regionaalhaigla fuajeesse, kus tromboosikabineti õde annab informatsiooni venoosse tromboosi ja sellest hoidumise kohta.

"Venoosne tromboos oma tüsistustega jääb sageli arteriaalse tromboosi varju, hoolimata sellest, et see on kolmas kõige sagedasem kardiovaskulaarne haigus müokardi infarkti ja ajuinfarkti järel, põhjustades juba ainuüksi Euroopas rohkem kui 500 000 surmajuhtumit aastas," ütles Regionaalhaigla üldsisehaiguste keskuse juhataja dr Helen Ilumets. Dr Ilumetsa sõnul on süvaveenitromboosi kõige sagedasemad nähud  jäseme tundlikkus, valu, turse ja piirkonna punetus. Kopsuarteri trombemboolia korral võib esineda seletamatu õhupuudus, hingeldus, valu rinnus, kiire pulss ja/või peapööritus, 25% patsientidest võib tekkida äkksurm.

Tromboosi haigestunud inimeste arv suureneb igal aastal seoses elanikkonna vananemisega, rasvumisega ja vähese liikumisega. Venoosse tromboosi riski tõstavad pahaloomulise kasvaja esinemine ning selle ravi,  pikaajaline hospitaliseerimine või immobilisatsioon, samuti rasedus ja ülekaal. Regulaarne treenimine ja tervisliku kehakaalu säilitamine on nende riskiteguritega inimestele oluline. 2023. aastal oli ülemaailmse tromboosipäeva juubeliaasta, mille puhul käivitati liikumine „Move Against Thrombosis“, mille eesmärgiks on julgustada inimesi rohkem liikuma ning tegema lihtsaid harjutusi vereringe parandamiseks. Regionaalhaiglas on ülekaalulistel (KMI >30) patsientidel võimalik saatekirjaga pöörduda nõustamiseks Metaboolse sündroomi kabinetti.