Regionaalhaigla droonifoto

Täna korraldab Regionaalhaigla suurõppuse

04.10.2024

Sel reedel, 4. oktoobril  korraldab Regionaalhaigla masskannatanutega sündmuse õppuse „Morna madin“. Õppusesse on aktiivselt kaasatud pea kogu haigla. Seega võib reedel Regionaalhaigla EMO töö olla kohati häiritud. Palume patsientidelt mõistvat suhtumist võimalike ebamugavuste korral ning soovitame inimestel sel päeval pigem pöörduda Ida-Tallinna või Lääne-Tallinna Keskhaigla erakorralise meditsiini osakondadesse.

Regionaalhaigla kriisikoordinaatori Mari Kolga sõnul on masskannatanute situatsiooni lahendamise harjutamine regulaarsetel õppustel haigla toimepidavuse tagamiseks hädavajalik. „Seekord on tegu laiaulatusliku õppusega, kuhu oleme kaasanud pea kogu haigla,“ ütles Kolga ja lisas: „Loomulikult teeme oma parima, et õppusel läbimängitava kriisi lahendamine häiriks võimalikult vähe tavatööd, kuid kahjuks tegelik elu ongi selline – ootamatustega peame toime tulema kõige muu kõrvalt.“ Kolga sõnul on harjutamine ainus viis erandolukordade tarbeks koostööd lihvida. „Regionaalhaigla on elanikkonna meditsiinilise turvalisuse tagaja Põhja-Eestis ja saartel. Raske õppustel, kerge lahingus – teame ju kõik,“ sõnas Kolga.

Õppusel mängitakse läbi suure hulga kannatanutega kriitiline olukord, kaasatud on Regionaalhaigla kiirabikeskus, Häirekeskus, PPA, Päästeamet, Tallinna Kiirabi, Pärnu Haigla, Ameerika Suursaatkond, Elron ja Eesti Raudtee.  Kannatanuid mängivad näitlejad, kes on juhendatud ja grimeeritud. Õppusel tehakse võimaluste piires kõike, mida on võimalik tegeliku olukorra sarnaselt teha, vajadusel simuleerides, ning kasutatakse kõiki seonduvaid haigla infosüsteeme. Õppusega seotud kommunikatsioon algab sõnadega „ÕPPUS ÕPPUS ÕPPUS“. Olukordades, kus on vaja rõhutada reaalselt toimuva mänguvälise olukorraga seonduvat, saab kasutada väljendit „NO PLAY“ või „reaalne sündmus“.