Suitsetamine rikub tervist

Suitsetamine põhjustab tõsiseid terviseprobleeme

31.05.2024

Igal aastal tõstab  Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) fookusesse ühe teema ja sellel aastal on selleks  "Noored astuvad ette ja võtavad sõna".

Tekst: dr Marily Jaagor, Reelika Kaljurand

2024. aasta Maailma Tubakavaba Päeva eesmärgiks on anda ülemaailmselt sõna noortele, kes ärgitavad valitsusi noori kaitsma  tubakatööstuse turunduse eest. Tubakatööstus on suunanud noortele tubakatoodete turunduse eluaegsete kasumite nimel, tekitades uue sõltuvuse laine. Kõikides maailma piirkondades kasutavad lapsed e-sigarette rohkemal määral kui täiskasvanud ja globaalselt hinnanguliselt 37 miljonit noort vanuses 13-15 kasutavad tubakatooteid.

Tubakatoodete tarbimine on üks peamisi enneaegsete surmade ja haiguste põhjustajaid maailmas. Suitsetamine põhjustab mitmeid tõsiseid terviseprobleeme, sealhulgas südamehaigusi, insulti, kopsuvähki ja kroonilist obstruktiivset kopsuhaigust (KOK). Lisaks kannatavad ka mittesuitsetajad passiivse suitsetamise tagajärgede all, mis võib põhjustada hingamisteede haigusi ja südameprobleeme. On väga oluline teadvustada noori tubaka ja nikotiini kahjulikest mõjudest ning tööstuse tegevusest. Noored saavad ise palju ära teha, levitades sõnumit tervislikust ja tubakavabast elustiilist ning aidates oma eakaaslasi.

Kutsume kõiki noori astuma ette ja võtma sõna, märkama oma kõrval sõpra, kes vajab abi. Üheskoos saame luua tervislikuma tuleviku.

Vaata ka Regionaalhaigla Tervisepooltunni saadet

#WorldNoTobaccoDay #Tubakavaba

Vaata: https://www.who.int/campaigns/world-no-tobacco-day/2024