Algas üle-eestiline veredoonorluse teavituskampaania „Verd saab jagada“

Algas üle-eestiline veredoonorluse teavituskampaania „Verd saab jagada“

13.01.2021

11. jaanuaril algas üle-eestiline vereloovutuse teavituskampaania, mille eesmärk on tõsta Eesti elanikkonna, eriti noorte teadlikkust vereloovutuse olulisusest ja julgustada inimesi regulaarselt verd loovutama.

Sotsiaalminister Tanel Kiige sõnul päästetakse elusid iga päev nii ravitöös, ennetustegevustes kui heade inimeste poolt, kes verd loovutavad. „Väga paljud inimesed vajavad veredoonoreid ja nende verd, seda mõistagi ka praegusel keerulisel ajal. Hoiame end ja oma lähedasi, aga mõtleme ka inimeste peale, kes haiglates abi vajavad. Iga vereloovutus aitab hoida kellegi elu,“ ütles sotsiaalminister Tanel Kiik. „Tunnustan kõiki inimesi, kes on võtnud veredoonorluse oma elustiili osaks.“

Põhja-Eesti Regionaalhaigla verekeskuse juhataja Ave Lellep julgustab doonoriks tulema kõiki terveid inimesi: „Doonor saab hea enesetunde abivajajate aitamisest, mille väärtust ei saa rahas mõõta. Lisaks sellele on korduvdoonoril hea ülevaade oma tervislikust seisundist.“

Kampaania kutsub inimesi üles verd loovutama talle lähimas vereloovutuskohas. Tallinnas saab verd loovutada Põhja-Eesti Regionaalhaigla Ädala 2 aadressil asuvas verekeskuses ja Ülemiste doonorikeskuses aadressil Valukoja 7. Tartus on doonorid vereloovutusele oodatud Tartu Ülikooli Kliinikumi verekeskuses aadressil L. Puusepa 8, Pärnus Pärnu Haigla veretalituses aadressil Metsa 1 ja Kohtla-Järvel Ida-Viru Keskhaigla vereteenistuses aadressil Ravi 10D. Lisaks korraldavad verekeskused üle Eesti väljasõite koolidesse, kultuuri- ja spordikeskustesse ja teistesse asutustesse. Rohkem infot verekeskuste lahtiolekuaegade ja väljasõitude kohta leiab siit.

„Verd saab jagada“ kampaanias löövad kaasa mitmed tuntud inimesed, näiteks laulja Tanja Mihhailova-Saar ja telenägu Keili Sükijainen, kes teistele eeskujuna ka ise verd loovutavad.

Kampaaniat toetab Sotsiaalministeerium.

Doonoriks sobib terve, puhanud ja söönud ning vähemalt 50 kg kaaluv inimene vanuses 18–60 eluaastat, kaasa tuleb kindlasti võtta isikut tõendav dokument. Iga vereloovutus aitab vähemalt kolme patsienti. Kõige sagedamini vajavad doonorverd vähihaiged, sünnitajad ja imikud ning raskete operatsioonide patsiendid, aga ka aneemia, verejooksu, raske trauma ja mitmete teiste haiguste põdejad. Eesti haiglates tehakse vereülekanne ligi 14 000 patsiendile aastas.

Lisainfot leiab kodulehelt www.verekeskus.ee või Facebookist https://www.facebook.com/DoonoridjaSobrad.