Prof Peep Talving

Prof Peep Talving pälvis Tallinna teenetemärgi

03.05.2021

Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhatuse liiget, ülemarst prof Peep Talvingut tunnustati märkimisväärse ja olulise panuse eest Eesti meditsiinivaldkonna arengusse Tallinna teenetemärgiga.

Arst, õppejõud ja teadlane Peep Talving on ammutanud kogemusi nii lähedases Stockholmis, eksootilises Lõuna-Aafrikas kui ka kriminaalses Los Angeleses. Prof Talvingu kogenud käe all edenes traumaravi märkimisväärselt. Eestis juhitud projekti tulemusel on meil peaaegu kaks korda vähenenud suremine raskete traumade tõttu.

Mõne aasta eest aasta arstiks valitud traumakirurg on märkinud, et kirurgias tipptaseme saavutamiseks on oluline sügav huvi eriala vastu ja silmapaistvalt tugev töötahe. Mitmetes välisriikides töötanud doktor Talving peab oluliseks ka mentori rolli kirurgiks arenemisel ja kujunemisel. Pärast enam kui 30 aastat töötamist Rootsis ja USA-s Californias 2013. aastal Eestisse tagasi pöördunud arst hindab väga kõrgelt ka inimlikkust, järgib seda kategooriat ise ja ootab sama kaasinimestelt.

Koroonapandeemia tingimustes on prof Talving rõhutanud, et tema hinnangul ei saagi pandeemia piiramine olla päris demokraatlik potsess, vaid pigem veidi militaarne: “Me teeme niimoodi: me otsustasime, et võtame selle meetme ja see tuleb ära teha. Siin on palju otsuseid, mis on karmid, aga soovitustega väga kaugele ei jõua – inimesed lihtsalt ei võta seda tõsiselt.”

Kõik teenetemärgi saajad on leitavad Pealinna artiklist.