DSC_0456.JPG

Regionaalhaigla aitas enam kui 600 väikest ja suurt laulu- ja tantsupeolist

05.07.2017

Regionaalhaigla osutas XII noorte laulu- ja tantsupeol arstiabi välihaiglates Lauluväljakul ja Kalevi Keskstaadionil ning kiirabiteenust harjutusväljakutel, Kalevi Keskstaadionil ja Tallinna Lauluväljakul, samuti turvati kahe kiirabibrigaadiga laulu- ja tantsupeo rongkäiku. Arstiabi sai kokku 623 laulu- ja tantsupeolist, erinevate traumadega pöördumisi oli 146 ning täiendavatele uuringutele haigla erakorralise meditsiini osakonda saadeti 38 abivajajat.

Kui varasematel pidudel on Regionaalhaigla meedikud vastutanud meditsiiniteenuse osutamise eest välihaiglates, siis tänavusel peol lisandus ka kiirabiteenus ning kokku oli ametis 50 meedikut. Lisaks arstiabi osutamisele kulus palju tööaega lastega suhtlemisele, nende lohutamisele ning plaastrite ja veepudelite jagamisele aga ka näiteks abistamisele oma rühma leidmisel.

Kõige töörohkem päev välihaigla personalile oli neljapäev, 29. juuni Kalevi staadionil, mil päike paistis ning abivajajaid oli 125, jahedam ning päikesepaisteta pühapäevane päev Lauluväljakul oli välihaigla personalile veidi rahulikum – pöördumisi oli 93. Seevastu kiirabibrigaadidel oli pühapäev kõige töörohkem,  abi anti 90 abivajajale.

Erakorralise meditsiini keskuse juhataja ning pühapäeval välihaiglas arstina töötanud dr Vassili Novak teeb kokkuvõtte: „Nagu eelmistel kordadelgi oli lastel põhiprobleemiks kõhu- ja peavalud ning väiksed traumad, väänamised, põrutused aga ka marrastused. Traumasid oli kõige rohkem tantsupeolistega – kokku 77 pöördumist, millest omakorda luumurruga juhtumeid oli neli. Kuna tänavu ilm väga kuum ei olnud, siis minestusi ja veepuudusest tingitud probleeme oli vähem,“ dr Novak lisab: „Pühapäeval andis tunda ka see, et lapsed olid pikast rongkäigust ning eelnevatest rasketest ja emotsioonirikastest harjutus- ja peopäevadest kurnatud, samuti vaevas paljusid pisipõnne koduigatsus.“

Suure ja tänuväärse töö tegid laulu- ja tantsupeol vabatahtlikud esmaabiosutajad. Dr Novak kiidab igati nendega koostööd, kes staadionil ja lauluväljakul olid tööl esmaabitelkides ning käisid ringi esmaabikottidega, jagades plaastreid ja paratsetamooli ning vajadusel saatsid lapsi, kas kiirabiautosse või välihaiglasse. Vabatahtlike esmaabi osutajate töö ning varustatuse organiseerimise eest tuleb kiita laulu- ja tantsupeo meditsiinijuhti Erik Vellerammi. Dr Novakul jagub kiidusõnu ka laulu- ja tantsupeoliste juhendajatele, kes igati väikseid abivajajaid toetasid ning abistasid kontakti saamisel peoliste vanematega.

Regionaalhaigla ülemarst dr Andrus Remmelgas tunnustab nii laulu- ja tantsupeo korraldajaid ja osalejaid kui ka haigla erakorralise meditsiini keskuse ja kiirabikeskuse tublisid töötajaid, et niivõrd keeruline ja rahvarohke üritus suuremate tõrgeteta sujus ning kõik abivajajad abi said: „Tehes kokkuvõtteid peost ning saadud tagasisidest on põhjust uhkust tunda meie haigla töötajate üle. Rõõm on lugeda selliseid pöördumisi nagu üks ema sotsiaalmeedias kirjutas „Mina olin peol olles rahulik, teadsin, et kui midagi juhtub, siis parimad arstid aitavad. Kodus rääkisin lapsele ka, et kui tunned ennast halvasti või sinuga midagi laulukaare all juhtub, siis ära muretse, arstid on igal pool valves.“ Saab vaid lisada, et Regionaalhaigla on valmis järgmiseks suurpeoks.“

Fotod pühapäevastest meedikute tegemistest Lauluväljakul.